Wykonanie
To ciasto będzie mi się kojarzyło z Gorzakwią zawsze. Gorzakiew to taka miejscowość na końcu świata ( patrz Kieleckie ;-> ), gdzie raz na rok zwalamy się całą rodziną cioci i wujkowi na głowę. Uwielbiam czas tam spędzony. Zawsze jest ognisko, grill, spacery, leniuchowanie i ogrom, ale to ogrom pysznego jedzenia.
Składniki:- 1/2 l
mleka- 3/4 kostki
margaryny- 5
żółtek- 4 dkg
drożdży- 3/4 szklanki
cukru- 1
cukier waniliowy- szczypta
soli- 1 kg
mąkiWszystkie składniki zagniatam z
mąką - oczywiście
mleko powinno być lekko ciepłe. Idąc na łatwiznę wyrabiam ciasto w blenderze. Niestety nie ma wyjścia i trzeba ją za każdym razem kiedy wyrośnie ugniatać rękami. Trwa to około 3 godziny. Jak już ciasto będzie gładkie, piekę w 160 stopniach przez około godzinę w blasze.