ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe mojej Babci.

Ciasto drożdżowe mojej Babci.

nazwa

Wykonanie

To ciasto będzie mi się kojarzyło z Gorzakwią zawsze. Gorzakiew to taka miejscowość na końcu świata ( patrz Kieleckie ;-> ), gdzie raz na rok zwalamy się całą rodziną cioci i wujkowi na głowę. Uwielbiam czas tam spędzony. Zawsze jest ognisko, grill, spacery, leniuchowanie i ogrom, ale to ogrom pysznego jedzenia.
Składniki:
- 1/2 l mleka
- 3/4 kostki margaryny
- 5 żółtek
- 4 dkg drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 kg mąki
Wszystkie składniki zagniatam z mąką - oczywiście mleko powinno być lekko ciepłe. Idąc na łatwiznę wyrabiam ciasto w blenderze. Niestety nie ma wyjścia i trzeba ją za każdym razem kiedy wyrośnie ugniatać rękami. Trwa to około 3 godziny. Jak już ciasto będzie gładkie, piekę w 160 stopniach przez około godzinę w blasze.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-mojej-babci.html