ßßß Cookit - przepis na Cynamonki

Cynamonki

nazwa

Wykonanie

Zapomniałam o tych bułeczkach, ale dzisiaj znowu mogę się nimi cieszyć. Dla mnie najlepsze są gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika (wiem, że to niezdrowe...). Są malutkie, dlatego świetnie nadają się do jako przekąska gdzieś poza domem :-) Poza tym, zobaczcie, jak ładnie wyglądają z tymi brązowymi spiralkamii!
Cynamonki
Składniki:
50 g drożdży
1 szkl. mleka- letniego
2 łyżki oleju
2-3 łyżki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
2 żółtka
3 szkl. mąki
szczypta soli
+ paczka cynamonu z 2-3 łyżkami cukru
Postępujemy jak przy każdym cieście drożdżowym.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Pozostawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać zaczyn z resztą składników i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Posypać je mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 2 -3 części, każdą cienko rozwałkować i dokładnie posypać cynamonem z cukrem. Zawinąć w rulon i pokroić na małe kawałki. Przed pieczeniem posmarować je białkiem. Cynamonki piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/05/cynamonki.html