Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wiśnie 5 kilogramów
cukier 2 kilogramów
spirytus 1 litrówWykonanie:Oczyszczone, wydrylowane
wiśnie (w kilkunastu sztukach pestki pozostawić), włożyć do 5-litrowego słoja, zasypać 1 kilogramem
cukru i szczelnie zamknąć. Poruszając słojem wymieszać zawartość tak, aby
cukier dobrze się rozprowadził po owocach i odstawić. Po 2 dniach zacząć zlewać sok do 5-litrowego gąsiorka. Po pierwszym zlaniu dodać ok. 0,3 l
spirytusu do
wiśni i ok. 0,5 l do gąsiorka. Sok zlewać co 2-3 dni i dosypywać
cukier, mieszając go dokładnie z
owocami. Tak postępować, dokąd
owoce będą puszczały sok. Następnie dodać do
owoców resztę
spirytusu (i ew,
cukier). Odstawić
słój na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do gąsiorka.
Owoce zużyć do ciast i deserów lub zalać ponownie
wódką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Polska
NalewkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: