Wykonanie
Puk, puk.. To znowu ja : ) Witam Was po niestety baaaardzo długiej przerwie (z powodów technicznych). Jednak mam nadzieję, że jeszcze ktoś tutaj cierpliwie (albo i nie : )) czeka na nowe przepisy. Mimo, że nie mogłam nic wstawić na bloga, to cały czas o nim pamiętałam i nagromadziłam mnóstwo różnych smakołyków : )Dziś na przeprosiny mam coś specjalnego -
nalewkę wiśniową : )Składniki:3-4 kg
wiśniokoło 1 kg
cukru0,5l
spirytusuWiśnie wypestkować. Wrzucić do szklanego słoja, warstwami przesypując
cukrem, tak, aby był on ostatnią warstwą. Zamknąć szczelnie
słój i odstawić na 7 dni. Po tym czasie przemieszać
wiśnie i zalać
spirytusem. Całość odstawić na 2-3 tygodnie. Po upływie tego czasu,
wiśnie oddzielamy od
likieru.
Nalewkę zlewamy do butelek, natomiast
wiśnie świetnie nadają się do ciasta : )