Wykonanie
Nie ma to jak własnej roboty
nalewka wiśniowa, wg mnie to najlepszy domowy trunek. Niech nikogo nie przeraża wieloetapowy, czasochłonny proces przygotowania, bo jak to zwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by
nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :)
Składniki:I etap:1,5 kg
wiśni1 l
spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej
wodyII etap:0,5 kg
cukru0,5 l
wodyIII, IV etap:cierpliwośćPrzygotowanie:1. etap:
Wiśnie umyć i wydrylować, zostawić połowę pestek.W gąsiorku/ dużym słoju umieścić wydrylowane
wiśnie i pestki, wlać
spirytus wymieszany z przegotowaną i ostudzoną
wodą, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni.2. etap:Po 10 dniach zlać
nalewkę do butelki,
owoce oddzielić od pestek, pestki wyrzucić, a
wiśnie umieścić z powrotem w gąsiorku/słoju.
Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zalać
wiśnie ciepłą
wodą z
cukrem i odstawić na 2 tygodnie, raz dziennie potrząsając gąsiorkiem/ słojem.3. etap:Po tym czasie zlać płyn z
owoców, wymieszać go z wcześniej przygotowaną
nalewką, zamknąć i odstawić na 3 tygodnie, by
nalewka się sklarowała.
Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić
czekoladę i zalać nią
wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać
cukrem.4. etap:Po
trzech tygodniach
nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować. Odczekać 2 miesiące, by
nalewka nabrała mocy i aromatu.Źródło/ Inspiracja: J.
Rogala "Wielka księga
nalewek"