Wykonanie
Bardzo łatwa w przygotowaniu, palestyńska przekąska z
ciecierzycy. W oryginale z
cytryną, ja wykorzystałam bardzo dojrzałe
pomarańcze, dodałam też
czarnuszkę.Bardzo fajna potrawa, nie tylko na karnawałową imprezę.Wegańska i orientalna.

Na 2 duże porcje:szklanka suchej
ciecierzycy1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 szklanki
wody1 duża
pomarańcza1/2 szklanki poszatkowanej
natki pietruszki1
dymka wraz ze
szczypiorem2 łyżki
oliwy1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka
czarnuszkisól i
pieprz
Oryginalny przepis pochodzi z książki Y. Ottolenghi, S. Tamimi "Jerozolima. Książka kucharska"
Ciecierzycę zalewamy
wodą, dodajemy
sodę i odstawiamy na noc, w temperaturze pokojowej.Przecedzamy, zalewamy świeżą
wodą i wstawiamy do gotowania. Gotujemy, aż będzie bardzo miękka.
Pomarańczę dokładnie obrać, pokroić w kostkę.
Dymkę wraz ze
szczypiorem drobno posiekać.Do miski wrzucić ugotowaną
ciecierzycę, dodać
pomarańczę,
pietruszkę,
dymkę ze
szczypiorkiem,
oliwę, kumin,
czarnuszkę. Dodać
oliwę, posolić i popieprzyć do smaku.Najlepiej smakuje na ciepło.