Wykonanie
Przepis wzięty z GP
Kapusta jest delikatna,
śmietana, choć może wydawać się to
dziwne pasuje idealnie.Przepis kopiuję w całości.
1 dużą główkę
kapustykawałek
surowego boczku (ew.
słoninki)1
jabłko1
pomidor1
cebula1 mała
śmietana1 łyżka
mąki1 łyżka
oliwysól,
cukierkoperekNa
oliwie podsmażamy
cebulę, po chwili dodajemy grubo posiekaną
kapustę i podlewamy1/2 szkl.
wody. Dodajemy obranego ze skóry
pomidora,
jabłko starte na grubych oczkach,
sól i
cukier do smaku. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu,
Boczek kroimy w kosteczkę,smażymy na patelni na rumiano. Wrzucamy do
kapusty (tłuszcz, który się wytopiłzachowujemy) Gdy
kapusta będzie miękka rozgrzewamy pozostały na patelni tłuszcz ipodsmażamy na złoto
mąkę. W ten sposób powstałą zasmażkę dodajemy do
kapusty,wlewamy
śmietanę Posypujemy świeżym
koperkiem i... wcinamy!Do
kapustki najlepiej pasują
młode ziemniaczki ale i z
chlebem na kolację nikt nie gardzi:)Moje uwagi: dałam o wiele mniej
śmietany, tak ze 3 łyżki słodkiej i to w zupełności wystarczyło.Podałam z
jajkiem sadzonym i młodymi
ziemniakami. Bardzo dobre.Smacznego!