Wykonanie
1 KG
GRZYBÓW OPIEŃKI1 SZKLANKA
OCTU3 SZKLANKI
WODY1 ŁYŻECZKA
SOLI2 ŁYŻECZKI
CUKRU2
LIŚCIE LAUROWEPARE ZIARENEK
PIEPRZU ,
ZIELA ANGIELSKIEGO I
GORCZYCYWYKONANIE
Grzyby oczyścić i staranie opłukać. Zagotować
wodę z
solą, wrzucić
grzyby i obgotować 5-10 minut. Osobno zagotować
ocet z
przyprawami oraz
cukrem, ostudzić.Obgotowane
grzyby dokładnie odsączyć na sicie, ostudzić,ułożyć w słoikach , do słoików dodać po
listku laurowym, kilka ziarenek
pieprzu,
gorczycy i
ziela angielskiego. Wlać zalewę, abyzakrywała
grzybki. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać
wodą do 3/4 ich wysokości.Gotować ok. 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.