Wykonanie
NALEŚNIKI3 SZKLANKI
MĄKI 2
JAJKA 1 SZKLANKA
WODY 1 SZKLANKA
MLEKA SÓL 30- 40 DAG
TRUSKAWEKWYKONANIEPrzyrządzić ciasto naleśnikowe: w garnuszkurozmieszać
mąkę żżółtkami i płynem na zupełnie gładkie, płynną masę, dodając pod koniec szczyptę
soli i sztywno ubitą pianę z
białek. Ciasto nie może być zbyt gęste, bo naleśniki będą zbyt grube i niesmaczne, powinno lekko rozlewać sie po gorącej wysmarowanej tłuszczem patelni. Usmażyć naleśniki z całego ciasta składając je na talerz odwrócony dnem do góry.Przygotować polewę.POLEWA3
SERKI HOMOGENIZOWANE1 SZKLANKA
CUKRU2
ŻÓŁTKA1/2 SZKLANKI
MLEKAWANILIA DO SMAKUWYKONANIE
Serki homogenizowane utrzeć, dodać po trochu
cukier,
mleko,
żółtko,
wanilię. Gdy masa jest puszysta i gładka polewamy gotowe naleśniki przełożone
truskawkami obranym, opłukanymi i przekrojonymi na pół.