ßßß Cookit - przepis na PRAŻONE MUESLI

PRAŻONE MUESLI

nazwa

Wykonanie

Nie wiem skąd i dlaczego wzięło się przekonanie, że dieta odchudzająca musi być jakimś nadzwyczajnym wyrzeczeniem. Jeśli to pokłosie nieprzemyślanych działań dietetyków, to... chyba strzelają sobie w kolano/a... Ryba na parze, gotowana pierś kurczaka, warzywka z wody... na samą myśl o takich "frykasach" robi się człowiekowi smutno. I jak nic musi się pocieszyć jedzeniem. Je, bo mu smutno, smutno mu, bo je... Koło się zamyka, a centymetrów w obwodzie przybywa... Totalna beznadzieja...
Którą można przerwać!:) Bezzwłocznie i w pięknym stylu!:)
Przerywanie błędnego koła tycia i depresji rozpoczynam każdego dnia na nowo, już o poranku, moim ukochanym I śniadaniem, o wartości energetycznej ok. 300 kcal. Składają się na nie:
20 g pysznego, rumianego i chrupiącego muesli własnej roboty:
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków żytnich
- 1/2 szklanki płatków pszennych
- 1 szklanka dowolnych otrębów
- 1 szklanka całych orzechów laskowych
- 2/3 szklanki pestek słonecznika + 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 2/3 szklanki płatków migdałowych + 1/3 szklanki pestek z dyni
- opcjonalnie - 1 do 1,5 szklanki suszonych i/lub kandyzowanych owoców (do wyboru lub wszystkie naraz: rodzynki, banany, ananas, papaja, żurawina, wiśnie, pomarańcze, jabłka, śliwki, morele, itp.)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4-5 łyżek płynnego miodu
Wykonanie:
Do dużej miski wsyp płatki, otręby, orzechy i pestki. Dodaj olej, a następnie miód (jedno i drugie partiami) - wszystko starannie wymieszaj.
Całość wysyp na pokrytą pergaminem blachę i wstaw do gorącego piekarnika (180 stopni) na 30 minut, na środkową półkę. W trakcie pieczenia muesli kilkakrotnie przewracaj uważając, żeby się nie przypaliło, o co jest bardzo łatwo (zrobi się wtedy gorzkie i twarde).
Wyjmij blachę z piekarnika i do jeszcze gorącego muesli dodaj owoce miękkie i wilgotne (np. rodzynki), do ostudzonego zaś – pozostałe (np. płatki kokosowe czy pokruszone, suszone banany).
Gotowe muesli wsyp do dużego słoika i szczelnie zamknij (w takich warunkach możesz je przechowywać 2 do 3 tygodni).
30 g pełnoziarnistych płatków bez dodatku cukru
200 g mleka sojowego
Dlaczego akurat mleko sojowe?
Bo tak jak bardzo lubię mleko od krowy, tak bardzo nie mogę go pić. Ot tyle, ile do kawy, a potrzeby mam jednak większe. Poszukując czegoś, co by mi je mogło godnie zastąpić, natrafiłam na mleko/napój sojowy i to dopiero był strzał w 10! Jego smak mi odpowiada, nie jestem uczulona na soję, a jej korzystne działanie na organizm kobiety wydaje się być nie do przecenienia:
zajrzyj -> Soja
zajrzyj -> Zakochaj się w soi
Mleko sojowe wprowadziłam do swojego jadłospisu już 5 lat temu i przyznam, że była to decyzja, która faktycznie w zauważalny sposób przysłużyła się mojemu zdrowiu.
PS. A w ogóle to mi się dzisiaj do miski z mlekiem dobrał kot. Zdaję sobie sprawę, że po 10 latach przebywania z nami jest już nieźle uczłowieczony, ale, żeby się tak nagle wziąć i zacząć przerzucać na wegetarianizm? Pozwolę sobie wierzyć, że to soi czar...;)
Drugi powód w kolejce to głód.
A trzeci - szaleństwo.;)))
Zdjęcie płatków pochodzi ze strony:
http://www.portalspozywczy.pl/
Źródło:http://lekki-blog.blogspot.com/2011/01/prazone-muesli.html