ßßß Cookit - przepis na Granola własnej produkcji

Granola własnej produkcji

nazwa

Wykonanie

Jak na dworze upał nie bardzo chce się jeść, a jeżeli to już coś lekkiego. Własnej produkcji granola z jogurtem doskonale spełni to zadanie.
Składniki:
szklanka płatków owsianych
szklanka płatków jęczmiennych
szklanka płatków żytnich
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki sezamu i pestek słonecznika
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki miodu
4 łyżki brązowego cukru
1/4 szklanki oleju
W misce wymieszać suche składniki, miód zagrzać z cukrem i olejem, dodać do płatków, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, płytę wyłożyć papierem do pieczenia, masę równomiernie rozłożyć na papierze, zapiekać ok. 35 minut, mieszając co 7-10 minut.
UWAGA - trzeba bardzo uważać, żeby nie przypalić, moja pierwsza granola wylądowała w śmietniku :(
Wystudzoną połamać na kawałeczki i zamknąć w szczelnym naczyniu.
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/granola-wasnej-produkcji.html