Wykonanie
Jak na dworze upał nie bardzo chce się jeść, a jeżeli to już coś lekkiego. Własnej produkcji granola z
jogurtem doskonale spełni to zadanie.Składniki:szklanka
płatków owsianychszklanka
płatków jęczmiennychszklanka
płatków żytnichpół szklanki
płatków migdałówpół szklanki
sezamu i pestek
słonecznikapół szklanki
suszonej żurawinypół szklanki
miodu4 łyżki
brązowego cukru1/4 szklanki
olejuW misce wymieszać suche składniki,
miód zagrzać z
cukrem i
olejem, dodać do
płatków, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, płytę wyłożyć papierem do pieczenia, masę równomiernie rozłożyć na papierze, zapiekać ok. 35 minut, mieszając co 7-10 minut.UWAGA - trzeba bardzo uważać, żeby nie przypalić, moja pierwsza granola wylądowała w śmietniku :(Wystudzoną połamać na kawałeczki i zamknąć w szczelnym naczyniu.