Składniki:2 szklanki płatków owsianychszklanka płatków orkiszowychszklanka płatków żytnichpół szklanki płatków gryczanych1/4 szklanki pestek słonecznikaćwiartka szklanki sezamuszklanka soku śliwkowegopół szklanki płynnego miodu1/4 szklanki oleju bezzapachowegoszklanka suszonej żurawiny10 suszonych figtabliczka gorzkiej czekolady2 szklanki TYCH suszonych śliwekWymieszać w dużej misce płatki z pestkami. Sok zagrzać z olejem i miodem. Wymieszać z płatkami. Przygotowaną masę wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. W czasie pieczenia masę przemieszać kilka razy. Po ostudzeniu dodać do granoli żurawinę, śliwki, figi pokrojone na ćwiartki i drobno pokrojoną czekoladę. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.Zjadać z ciepłym mlekiem lub jogurtem.Smacznego!