ßßß
Zapieczony w piekarniku ser camembert (lub brie) nabiera wewnątrz kremowo-płynnej konsystencji. Jeśli dodamy do tego gorące, słodko-kwaśne gruszki z dodatkiem octu balsamicznego to uzyskujemy bardzo smaczne i wszechstronne danie, które może występować w wielu rolach!Podany „na łożu” z mieszanych sałat będzie smakowitym daniem na śniadanie, lunch lub nawet na kolację.W towarzystwie lampki wina, sprawdzi się wspaniale jako mała przekąska w czasie spotkania w gronie znajomych.Może także pełnić rolę deseru :)Inspiracją był ten przepis.Składniki:2 krążki sera camembert1 twarda gruszka (u mnie Konferencja)1 łyżka oliwy z oliwek1-2 łyżki octu balsamicznegosól i pieprz do smaku1/2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku + kilka gałązek do dekoracjiWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.Gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pokrojoną gruszkę aż lekko zmięknie i się zarumieni (około 5 minut). Dodać ocet balsamiczny* i posiekany tymianek. Smażyć aż sos nabierze konsystencji syropu.Uwaga: Ilość octu balsamicznego (1 czy 2 łyżki) zależy od własnych upodobań. Ja dodałam 1 łyżkę i dla mnie sos był wystarczająco kwaśny, dostosowany do słodyczy gruszki.Krążki sera camembert ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec 5-8 minut, aż delikatnie „napuchną”, a ser wewnątrz nabierze kremowo-płynnej konsystencji.Delikatnie wyjąć na talerz i polać sosem gruszkowym.*Uwaga: Ja dodatkowo nacięłam każdy krążek na krzyż (jak kopertę) i lekko odwinęłam rogi na zewnątrz tak aby widać było kremowy środek. W powstałe zagłębienie nałożyłam gorące gruszki w balsamico.Przed podaniem udekorować gałązkami świeżego tymianku.Smacznego:)