ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANY CAMEMBERT I GRUSZKI BALSAMICO

ZAPIEKANY CAMEMBERT I GRUSZKI BALSAMICO

nazwa

Wykonanie

Zapieczony w piekarniku ser camembert (lub brie) nabiera wewnątrz kremowo-płynnej konsystencji. Jeśli dodamy do tego gorące, słodko-kwaśne gruszki z dodatkiem octu balsamicznego to uzyskujemy bardzo smaczne i wszechstronne danie, które może występować w wielu rolach!
Podany „na łożu” z mieszanych sałat będzie smakowitym daniem na śniadanie, lunch lub nawet na kolację.
W towarzystwie lampki wina, sprawdzi się wspaniale jako mała przekąska w czasie spotkania w gronie znajomych.
Może także pełnić rolę deseru :)
Inspiracją był ten przepis.
Składniki:
2 krążki sera camembert
1 twarda gruszka (u mnie Konferencja)
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku + kilka gałązek do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.
Gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pokrojoną gruszkę aż lekko zmięknie i się zarumieni (około 5 minut). Dodać ocet balsamiczny* i posiekany tymianek. Smażyć aż sos nabierze konsystencji syropu.
Uwaga: Ilość octu balsamicznego (1 czy 2 łyżki) zależy od własnych upodobań. Ja dodałam 1 łyżkę i dla mnie sos był wystarczająco kwaśny, dostosowany do słodyczy gruszki.
Krążki sera camembert ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec 5-8 minut, aż delikatnie „napuchną”, a ser wewnątrz nabierze kremowo-płynnej konsystencji.
Delikatnie wyjąć na talerz i polać sosem gruszkowym.*
Uwaga: Ja dodatkowo nacięłam każdy krążek na krzyż (jak kopertę) i lekko odwinęłam rogi na zewnątrz tak aby widać było kremowy środek. W powstałe zagłębienie nałożyłam gorące gruszki w balsamico.
Przed podaniem udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/05/29/zapiekany-camembert-i-gruszki-balsamico