Wykonanie
Zosta ł o mi troch ę
kaszy z obiadu i wpad ł mi do g ł owy pomys ł na takie oto po ż ywne babeczki :)Wysz ł y naprawd ę bardzo smaczne wi ę c polecam :)Sk ł adniki :1,5 szklanki ugotowanej
kaszy gryczanej2
jajkapo pół małej
papryki czerwonej, żółtej i zielonejkawałek
boczku (ok. 100 g )1
ogórek kiszony2
cebulki ze
szczypiorkiemłyżeczka suszonego
lubczykuszczypta mielonej
paprykisuszona
natka pietruszkisól i
pieprz do smaku
Kaszę włożyć do miski blendera i ją rozdrobnić ( ja użyłam blendera ręcznego), wbić całe
jajka i jeszcze raz wszystko zmiksować by powstałą gładka masa.
Boczek pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, można dodać odrobinkę tłuszczu, jeśli sam
boczek nie jest tłusty.
Paprykę i
ogórka również pokroić w kostkę,
szczypiorek posiekać,
paprykę,
ogórka i
szczypiorek dorzucić do
boczku, chwilę podsmażyć a
potem wszystko dodać do zmiksowanej
kaszy i
jajek. Wymieszać. Blaszkę na babeczki wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć mieszankę
kaszy z warzywami i
boczkiem. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec "babeczki" w temperaturze 180 C przez ok 20-25 min. Babeczki są bardzo smaczne, pożywne i zdrowe. Idealne na piknik czy do szkolnego lunch box albo też jako dodatek do obiadu. Smacznego:)