Wykonanie
Niedziela zawsze będzie mi się kojarzyła z rosołem,moja mama zawsze gotowała rosół w niedzielę.Albo wtedy,kiedy byłam chora:)Teraz ja staram sie, by zawsze w niedzielę był u nas rosołek.I to taki rosołek,w ktorym jest bardzo mało tluszczu,pomomo,iż gotuję go na tłustych kurczakach z supermarketu:)Składniki:Pół
kurczaka(u mnie 2 udka,skrzydelko i grzbiet)2 duże
marchewki2 duże
pietruszki2 małe
cebulekorzeń selera naciowego(u mnie 2 małe kawałki)
sól i
pieprzVegeta(ilosć według uznania)
przyprawa do zup Winiaryposiekana
natka pietruszki(ilosć wedlug uznania,
moze być również suszona)
Mięso czyscimy,myjemy,wkładamy do dużego garnka i zalewamy taką iloscia
wody,by mogło się gotować na małym ogniu przez ok. pół godziny.Po tym czasie
wode z gotowania wylewamy,
mięso płuczemy,wkładamy ponownie do garnka,wlewamy
wode(ok.2 litrów),wkładamy oczyszczone warzywa i gotujemy ponownie na malym ogniu do czasu aż
mięso będzie miękkie.Po tym czasie doprawiamy rosoł
przyprawami,na samym końcu dodajemy
natke pietruszki.Tak ugotowany rosół jest czysciutki,mało tlusty,wspaniały.Gorąco polecam:)