składniki:250g mąki pszennej1 łyżeczka sodyszczypta soli110g cukru100g miękkiego masła1 duże jajkoaromat waniliowy2 dojrzałe banany3 łyżki mleka300g winogron białych i czerwonychczerwona galaretkaMąkę przesiałam z sodą i szczyptą soli. Masło utarłam z cukrem. Jajko rozbełtałam widelcem i powoli wlałam do masła. Dodałam parę kropli aromatu waniliowego, wymieszałam. Banany roztarłam widelcem. Winogrona przepołowiłam i wyjęłam pestki. Do utartego masła wsypałam mąkę, dodałam banany i 3 łyżki mleka, krótko wymieszałam. Ciasto przełożyłam do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20cm, wyrównałam. Na wierzchu poukładałam winogrona, wciskając je lekko w ciasto. Piekłam w temperaturze 160 stopni na funkcji termoobieg przez około 45 minut. Na chłodne ciasto wyłożyłam galaretkę.Ciasto wychodzi wilgotne i słodkie, a winogrona i galaretka dodają świeżości. Pycha!Przepis pochodzi z bloga małejcukierenki