ßßß
Składniki (na blachę 25x40 cm):20 g drożdży80 g + łyżka drobnego cukru200 ml mleka400 g mąkiszczypta soli1 jajko80 g masła (stopionego, ostudzonego)ok. 1 kg śliwek węgierek50 g migdałów w płatkach (bądź posiekanych)cukier do posypaniaDrożdże rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem, odstawić.Kiedy zaczyn ruszy połączyć go z połową mąki, solą, jajkiem i masłem. Wyrabiać, stopniowo dodając mąkę. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. W razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek mąki.Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.Węgierki pozbawić pestek, podzielić na ćwiartki.Kiedy ciasto podwoi objętość krótko je zagnieść, i wyłożyć nim równo blachę. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórkami do dołu), posypać migdałami. Ja na tym etapie odstawiam całość jeszcze do podrośnięcia, autorka sugeruje wstawić od razu do gorącego piekarnika.Piec do zrumienienia w temperaturze 220 stopni.Gotowe ciasto posypać cukrem.Jak każde drożdżowe – najlepsze jest najświeższe!