ßßß
Witajcie! Żeby nie było, że tylko ja coś robię to dzisiaj wstawiam przystawkę przyrządzoną przez Rafała. Zdecydowanie dla osób, które cenią sobie słono-kwaśne smaki. Łosoś marynowany z zielonym pieprzem sprawdzi się świetnie jako przekąska postawiona na stole podczas większych uroczystości oraz przyjęć w tym również tych zakrapianych odrobiną alkoholu... :)Składniki:1-1,5 kg świeżego filetu z łososia1 l soku z cytrynysól4 białe cebulesłoik marynowanego zielonego pieprzuolej
Cebulę kroimy w piórka. W celu sparzenia wrzucamy ją na lekko osolony wrzątek - odcedzamy i studzimy. Filet z łososia kroimy na jak najcieńsze i duże płaty. Tak przygotowaną rybę przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny (ryba musi pływać). Po upływie godziny należy sprawdzić czy mięso ma taki sam sparzony (od cytryny) kolor w środku co na zewnątrz. Jeżeli nie to należy delikatnie zamieszać i poczekać do uzyskania takiego efektu. Jeżeli tak to łososia ostrożnie odcedzamy. W wiaderku lub misce układamy warstwowo: kilka płatów łososia, a na to dużą szczyptę soli i marynowany pieprz zielony .... i tak aż do wyczerpania łososia. Całość zalewamy olejem roślinnym i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Tak przyrządzonego łososia możemy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu do okresu 2 tygodni.Smacznego!