ßßß
 
            
         Ta sałatka ma dzisiaj swój debiut. Nigdy wcześniej takiej nie robiłam, a kilka dni temu oglądałam program w telewizji, gdzie podobna była podawana. To zainspirowało mnie do zrobienia sałatki z gruszką tym bardziej, że u Rafała na drzewie jest jeszcze bardzo dużo gruszek w większości niedojrzałych :P ... te które dorwałam są twarde, ale bardzo słodkie :). Do sałatki postanowiłam dodać orzechy włoskie (widziałam gdzieś na innym blogu takie połączenie), pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe, sałatę lodową , rukolę oraz... sos musztardowo-miodowy (też nigdy nie robiłam). Sałatka w rezultacie wyszła pyszna i bardzo pożywna. Słodki sos świetnie zgrał się z gorzką skórką świeżo zebranych orzechów włoskich. Na pewno będę ją robić częściej.Składniki (na jedną porcję):3 liście sałaty lodowejmała garstka rukoli3 plastry gruszkimała pierś z kurczaka4 całe orzechy4-5 pomidorków koktajlowychsos: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, 2,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 niepełna łyżeczka octu winnego, sól, pieprzWarzywa i gruszkę dokładnie myjemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na łyżce oleju.Sos : wszystkie składniki podane wyżej mieszamy i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.Sałatę drzemy na kawałki i układamy na talerzu. Na to kładziemy garść rukoli. Układamy plastry gruszki, oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Podsmażone kawałki piersi z kurczaka dodajemy do sałatki i posypujemy orzechami włoskimi. Na koniec polewamy sosem miodowo-musztardowym.Smacznego!
Ta sałatka ma dzisiaj swój debiut. Nigdy wcześniej takiej nie robiłam, a kilka dni temu oglądałam program w telewizji, gdzie podobna była podawana. To zainspirowało mnie do zrobienia sałatki z gruszką tym bardziej, że u Rafała na drzewie jest jeszcze bardzo dużo gruszek w większości niedojrzałych :P ... te które dorwałam są twarde, ale bardzo słodkie :). Do sałatki postanowiłam dodać orzechy włoskie (widziałam gdzieś na innym blogu takie połączenie), pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe, sałatę lodową , rukolę oraz... sos musztardowo-miodowy (też nigdy nie robiłam). Sałatka w rezultacie wyszła pyszna i bardzo pożywna. Słodki sos świetnie zgrał się z gorzką skórką świeżo zebranych orzechów włoskich. Na pewno będę ją robić częściej.Składniki (na jedną porcję):3 liście sałaty lodowejmała garstka rukoli3 plastry gruszkimała pierś z kurczaka4 całe orzechy4-5 pomidorków koktajlowychsos: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, 2,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 niepełna łyżeczka octu winnego, sól, pieprzWarzywa i gruszkę dokładnie myjemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na łyżce oleju.Sos : wszystkie składniki podane wyżej mieszamy i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.Sałatę drzemy na kawałki i układamy na talerzu. Na to kładziemy garść rukoli. Układamy plastry gruszki, oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Podsmażone kawałki piersi z kurczaka dodajemy do sałatki i posypujemy orzechami włoskimi. Na koniec polewamy sosem miodowo-musztardowym.Smacznego!
