ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z dynią i jarmużem

Tartaletki z dynią i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Te tartaleki zrobiłam do jesiennego numeru Świata Kominków. Tartaletki typowo jesienne z dynią i jarmużem. Idealne na obiad czy kolację. Skorzystałam z ciasta, które pozostało mi z innej tarty. Zamiast kruchego można użyć też francuskiego.
Składniki:
300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu)
2 jajka
4 - 5 łyżek śmietany 18 %
sól, pieprz
100 - 150 g dyni
1 liść jarmużu
Wykonanie:
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć 2 małe formy do tarty. Nakłuć spód widelcem, położyć folię i wysypać grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Wyjąc podpieczone spody, zdjąć folię z grochem. Jajko i śmietanę wymieszać w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. Dynię pokroić w kostkę, jarmuż porwać na drobne kawałki. Masę jajeczną wlać na podpieczony spód. Dodać pokrojoną dynię i jarmuż. Wstawić do piekarnika na około 20 - 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ciasto będzie upieczone.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/10/Tartaletki-z-dynia-i-jarmuzem.html