Wykonanie
To ulubiony typ letniego ciasta u nas w domu. Na początku lata pojawia się w wersji truskawkowej,
potem malinowej, a aktualnie króluje wersja ze
śliwkami. Nie dość, że łatwe, to jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, nie licząc pieczenia. Idealne na weekendowe popołudnia. To powstało w ramach współpracy z
Kasią i stroną mojeciasto.pl, gdzie możecie znaleźć więcej słodkich inspiracji.
Składniki:1 1/4 szklanki
mąki pszennej130 g Kasi8 łyżek
cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły)1 łyżka
cukru waniliowego (domowego)3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok 1/2 kg
śliwekcukier puder do posypania
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce
cukru (zwykłego i
waniliowego). Następnie dodawać po jednym
jajku, cały czas ucierając.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Umyte
śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Ułożyć skórką w dół. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 - 50 minut, aż będzie lekko brązowego i przejdzie próbę tzw. "suchego patyczka". Ciasto wyjąć i lekko przestudzić. Posypać
cukrem pudrem.