ßßß Cookit - przepis na Granola bez cukru

Granola bez cukru

nazwa

Wykonanie

Nie mam czasu na mieszanie ziaren z rana, dlatego też przygotowuję granole. Tym razem postanowiłam spróbować wersji bez odrobiny cukru, poza naturalnymi oczywiście. Tej granoli wychodzi prawie kilogram. Jeżeli nie jadacie jej zbyt często proponuję zrobić z połowy składników.
Składniki:
400 g płatków owsianych górskich
100 g sezamu (użyłam niełuskanego)
100 g poppingu z amarantusa
100 g siemienia lnianego
100 z ziaren słonecznika
100 g płatków migdałów
2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
300 ml soku z jabłek i marchewki (2 - 3 jabłka i 1 większa marchew)
Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy olej i świeżo wyciśnięty sok. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 140 stopniach przez około godzinę (połowę porcji przez 40 minut), mieszając mniej więcej co 15 minut. Zostawiamy w piekarniku, aż granola będzie zimna. Przekładamy do słoików. Podajemy z mlekiem, jogurtem czy twarożkiem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Granola-bez-cukru.html