Wykonanie
Pierwotnie miałam zrobić sobie na urodziny panna cottę. Jednak kiedy otworzyłam lodówkę odkryłam, że oprócz kremówki stoi też
mascarpone. Wybór był już prosty. Deser przygotowałam w dwóch wersjach: kawowej (dla mnie) i
kakaowej (bezalkoholowej) dla dzieci i
męża. Nie jest to klasyczny przepis na tiramisu, bo nie zawiera
jajek. Biszkopciki przygotowałam samodzielnie według tego przepisu .
Składniki:250 g
mascarpone200 g
śmietany kremówki100 g
amaretto (lub innego
alkoholu np.
brandy)50
cukru pudrupół szklanki mocnej
kawy (lub
kakao)16 - 18 biszkopcików
kakao do posypaniaWykonanie:Kremówkę ubić na sztywno.
Mascarpone wymieszać z
cukrem i połową
alkoholu Dodać ubitą kremówkę i wszystko razem przez chwilę ubijać.
Biszkopty moczyć w
kawie (
kakao) wymieszanej z resztą
alkoholu przez sekundę z każdej strony. Ułożyć połowę
biszkoptów w naczyniu. Na biszkoptach wyłożyć połowę masy serowej. Wyłożyć drugą połowę
biszkoptów, a na nie znowu masę. Całość schłodzić. Przed podaniem posypać
kakao.
/wydrukuj przepis/