Wykonanie
Przepis, który tu podaję, nie jest klasycznym, gdyż w oryginale występują
surowe żółtka i
amaretto. Z
żółtek zrezygnowałam a
amaretto zastąpiłam porterówką.Składniki:250 g
mascarpone100 ml kremówki2,5 łyżki
cukru pudru4 łyżki mocnej
kawy, 4 łyżki porterówki (można użyć też innego aromatycznego
alkoholu)1 paczka
biszkoptów (kocie języczki sprawdzają się podobno najlepiej, ja użyłam guziczków i też było ok.)
kakao do posypaniaWYKONANIE:1. Zaparzyć i wystudzić
kawę, dodać
alkohol.2. Ubić kremówkę.3.
Mascarpone dokładnie wymieszać z
cukrem, a
potem, bardzo delikatnie, zkremówką .4.
Biszkopty zamaczać w
kawie z
alkoholem, ułożyć jedną warstwę w tortownicy,wyłożyć na nią połowę masy, posypać
kakao. Ułożyć drugą warstwę namoczonych
biszkoptów, na niej resztę masy, i znów posypać
kakao.5. Wstawić do lodówki na kilka godzin.