ßßß
Składniki:3 jajka120 g cukru150 g masła60 g budyniu waniliowego3/4 łyżeczki proszku do pieczenia120 g mąki pszennejziarenka z 1 laski wanilii1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoWykonanie:Białka oddzielić od żółtek.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę stopniowo dodając żółtka i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, ziarnkami wanilii i budyniem, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera lub przy pomocy łopatki.Formę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułka tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).Gotową babkę wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem i oprószyć cukrem pudrem./wydrukuj przepis/