ßßß
Składniki na biszkopt:4 jajka100 g drobnego cukru100 g mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki kakaocukier waniliowy - 16 gWykonanie:Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.Składniki na krem:250 g serka mascarpone5 łyżek kremu z orzechów200 g śmietany kremówkiSerek i krem zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladowym serkiem.Składniki na polewę100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady30 g masłaOstudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą./wydrukuj przepis/