Wykonanie
Nie jest to chyba chińskie danie. Składniki jednak z tamtych rejonów. Robi się je ekspresowo, więc w sam raz na dni kiedy nie macie na nic czasu. Jeśli tylko Irena z Andrzejem nie zgłoszą sprzeciwu przepis dodaję do ich akcji.
Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka200 g
makaronu mie200 g
zielonego mrożonego groszku4 łyżki
sosu sojowego1
cebula2 ząbki
czosnku100 g
sosu hoisinWykonanie:Pierś pokroić na małe kawałki.
Sos sojowy wlać do miski i wrzucić do niej pierś. Wymieszać i odstawić do zamarynowania (na kilka godzin do lodówki, lub jeśli nie mamy czasu na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej).
Cebulę pokroić i podsmażyć razem z rozgniecionym
czosnkiem. Dodać zamarynowaną pierś, smażyć aż pierś nie będzie surowa. Dodać
groszek i podsmażać dalej. W
między czasie ugotować
makaron. Do piersi dodać
sos hoisin i wymieszać. Podsmażać razem, aż sos się ogrzeje. Dodać ugotowany
makaron, wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Podawać natychmiast./wydrukuj przepis/