Wykonanie
Lubicie
żurawinę do mięsa? Ja uwielbiam, chociaż do tej
pory jadłam ją tylko na przyjęciach, weselach itp. Kiedy jednak zobaczyłam na targu
żurawinę, wiedziałam co z nią zrobię. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz
Składniki:1 kg
żurawin40 dag
cukru3/4 szklanki
wodyWykonanie:
Żurawiny przebrać, umyć, osączyć i przelać wrzątkiem. Ugotować
syrop z
wody i
cukru, do gorącego wsypać osączone
żurawiny, smażyć około 50 minut na wolnym ogniu. Słoiki dokładnie umyć, wyprażyć w piekarniku ( ja wstawiam na 140 stopni podczas kiedy
żurawiny się gotują, a przykrywki wygotowuję w garnku
wodą). Do gorących słoików włożyć usmażone
żurawiny, zakręcić wieczka i odwrócić. Odstawić w chłodne miejsce./wydrukuj przepis/