Wykonanie
Przepis wyszperany u Ainsley'a (no w końcu jestem
Panią od Ainsley'a ;) ) Robiłam go już kilka
razy i pewnie
będę robić jeszcze nie raz. A ponieważ to kuchnia meksykańska dodaję do akcji Andrzeja i Ireny .
Składniki2
jajkałyżka
cukru2 łyżeczki
kakaokawałek
masła do smażenia1-2 łyżki creme fraiche lub gęstej kremówki (dałam
jogurt naturalny)
cukier puder do posypaniaod siebie dodałam garść
jagódWykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek, wymieszać je z
cukrem i
kakao.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z
żółtkami. Na patelni stopić kawałek
masła i wlać masę jajeczną. Smażyć na średnio rozgrzanym grillu lub na małym ogniu przez około dwie minuty z jednej strony, a kiedy omlet zetnie się od
spodu, przewrócić i smażyć jeszcze minutę. Zsunąć na talerz, złożyć na pół i posypać
cukrem pudrem. Można, przykładając rozgrzany szpikulec lub drucik do powierzchni posypanej
cukrem pudrem, wypalić na
omlecie wzorek, np. ukośną kratkę. Podawać z kremówką,
jogurtem i w mojej wersji z
owocami./wydrukuj przepis/