ßßß
Składniki:275 g wody4 łyżki płynnego miodu500g białej pszennej mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki drożdży instant2 łyżki mleka w proszku2 łyżki miękkiego masła2-3 łyżki niebieskiego maku1 łyżeczka soli1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mlekaWykonanie:W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całośćDodac resztę składników i gdy sie połączą, zagnieść gładkie ciasto.Zostawic je na godzinę do wyrośnięcia.Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 min pod przykryciem.Z każdej kulki uformowac wałek (nieco krotszy od dlugosci blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dól.Zostawic do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minutKażdy "paluch" posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200C./wydrukuj przepis/