Wykonanie
Jeszcze w nocy przed podróżą udało mi się upiec
ciasteczka, które zabrałam ze sobą (musiałam zrobić drugą porcję i zostawić rodzince bo nie chcieli zadowolić się połową.) Wielka
woda nas nie porwała i nawet nie dokuczała za bardzo. Bieszczady moje :)
Składniki:85 g
płatków owsianych85 g
wiórków kokosowych100 g
mąki (dałam pszenną razową)70 g
cukru pudru100 g rozpuszczonego
masła1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym
miodem)1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonejWykonanie:Do naczynia wsypać
płatki, wiórki,
mąkę i
cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić
masło i wlać golden
syrup, wymieszać (nie gotować).
Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej
wody, wlać do rondelka z
masłem i
syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.Z ciasta robić kulki wielkości większego
orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstepy,
ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.
/wydrukuj przepis/