ßßß Cookit - przepis na Anzac Biscuits

Anzac Biscuits

nazwa

Wykonanie

Jeszcze w nocy przed podróżą udało mi się upiec ciasteczka, które zabrałam ze sobą (musiałam zrobić drugą porcję i zostawić rodzince bo nie chcieli zadowolić się połową.) Wielka woda nas nie porwała i nawet nie dokuczała za bardzo. Bieszczady moje :)
Składniki:
85 g płatków owsianych
85 g wiórków kokosowych
100 g mąki (dałam pszenną razową)
70 g cukru pudru
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym miodem)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).
Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/05/Anzac-Biscuits.html