ßßß Cookit - przepis na Miodowe ciasteczka

Miodowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Te ciasteczka miałam piec wcześniej...ale niestety czasem nasze plany się zmieniają...ale w końcu są i ciasteczka...szybkie w sumie do zrobienia...tylko ciasto musi odleżeć 1 godzinę w zamrażalniku...moje ciasto prawdę mówiąc leżakowało w lodówce ,a nie w zamrażarce ..przez 2 godziny...takie ciasteczka nadają się na choinkę...wystarczy zrobić w nich otworek na sznureczek, a po upieczeniu dowolnie udekorować.Pomysł na te pyszności znalazłam tutaj. Do wałkowania ciasta i wykrawania ciasteczek użyłam wałka oraz foremek do ciasta Tupperware oraz innych foremek.
30 dag mąki
3 łyżki cukru pudru
20 dag zimnego masła
10 dag miodu
1 łyżeczka sody [ wg mnie można dać mniej]
Mąkę przesiać razem z sodą, dodać masło i posiekać. Dodać miód, sodę i cukier.Dokładnie wymieszać składniki aż połączą się w gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę.Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika, rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 3 mm.Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.Wyciąć ciasteczka foremką, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarniki i piec około 6-8 min, aż ciastka zaczną się delikatnie rumienić.Wyciągnąć z piekarnika, odczekać kilka minut aż ciasteczka stwardnieją, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/12/miodowe-ciasteczka.html