ßßß Cookit - przepis na Granola lekko kokosowa

Granola lekko kokosowa

nazwa

Wykonanie

W pracy możemy spotakć różnych ludzi. Ja mam to szczęście, że spotkałam wiele osób przesympatycznych i z otwartym sercem. Jedną z nich jest Jola, przewrażliwa, która jak by mogła uchyliłaby każdemu nieba, dzięki której od prawie 2 lat czytam przewspaniałe książki, a od kilku miesięcy odbywam rozmowy o kulinariach.
Dlatego właśnie specjalnie dla Ciebie Jolu powstała dzisiejsza granola (mam nadzieję, że zdążę przed Twoimi sobotnimi wypiekami). Kilka dni temu rozmawiałyśmy o śniadaniowych przysmakach i zastanawiałyśmy się, czy można dodać wiórki kokosowe do granoli. Edysia przyszła nam z pomocą i na podstawie tego wpisu oraz moich poprzednich granoli (oraz oczywiście moich zapasów kuchennych, dlatego tak mało niektórych składników) powstała dzisiejsza mieszanka.
Składniki:
350 g płatków owsianych
160 g słonecznika
50 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki oleju arachidowego
110 gr dżemu jabłkowego (może być sok)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pec przez ok 40-45 minut w 170 stopniach. Studzic w piekarniku.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/01/Granola-lekko-kokosowa.html