ßßß Cookit - przepis na Prawie jak

Prawie jak

nazwa

Wykonanie

Miało być "Curry in a hurry" tak jak u Nigelli, ale niestety poległam w walce ze sklepami. Ni jak nie mogłam dostać zielonej pasty curry nie wspominając już o sosie rybnym i mrożonej soi (ta nie do zdobycia nawet w sklepach internetowych z wiadomych powodów). No więc zastąpiłam zieloną pastę czerwonym sosem (wersja dużo łagodniejsza), a soi i sosu rybnego po prostu nie dałam Ale i tak danie rewelacja - smakowało absolutnie wszystkim. W kolejną niedzielę zrobiłam wersję numer dwa. Tym razem już wyszłam zwycięsko z walki ze sklepami i pastę i sos rybny już mam w lodówce :) Na zdjęciach za to wersja numer 3 (tak, tak oszaleliśmy na punkcie tego dania - smaczne, zdrowe i robi się rzeczywiście 20 minut)
Składniki:
15ml oleju wok (nie mam, więc do zwykłego oleju dodaje czosnku i imbiru według wskazówek Nigelli)
3 łyżki szczypiorku dobrze posiekanego (w wresji nr 3 zwykła cebula)
2 łyżki zielonej pasty Thai curry (wersja nr 3 tylko 1 łyżka, bo z dwiema jest za ostre dla 3-latki)
1kg wyfiletowanych udek kurczaka, pociętych a kawałki około 4 x 2cm (zamiast udek daję pierś)
400ml mleczka kokosowego z puszki
250ml przegotowanej wody z kostką rosołową (wersja nr 2 i 3 pominęłam bo i tak jest dużo sosu)
15ml sosu rybnego (nam pla)
185g zamrożonego groszku (daję więcej)
200g mrożonej soji (nie daję :)
150g mrożonej fasoli szparagowej (daję dużo więcej)
3 łyżki świeżej kolendry dobrze posiekanej (wersja nr 3 brak bo mi się skończyła)
Wykonanie:
Rozgrzać olej w dużej patelni z przykrywką, wrzucić szczypiorek i smażyć, mieszając przez minutę, dwie, dodać pastę curry.
Dodać kurczaka i podgrzewać przez 2 minuty, dodać mleczko kokosowe, bulion i sos rybny, następnie mrożony groszek i soję.
Dusić przez 10 minut, dodać mrożoną fasolkę szparagową (ja daję fasolkę razem z groszkiem bo inaczej mi się nie rozmraża) i gotować przez kolejne 3–5 minuty. Na koniec dodać posiekanej kolendry i dusić przez chwilę
Podawać z ryżem lub makaronem, posypane kolendrą. Podawać z limonką do wyciskania soku w trakcie jedzenia (ja pominęłam)
Smacznego
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/02/Prawie-jak-Curry-in-a-hurry.html