ßßß Cookit - przepis na Mój pierwszy zakwasowiec żytni razowy

Mój pierwszy zakwasowiec żytni razowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

No! Po 2 tygodniach od nastawieniu zakwasu zytniego czas w końcu upiec na nim chleb!
Na początku wydawało mi się to trudne, zagadkowe, skomoplikowane...ale Wujek Google mnie nauczył, że nie jest, o ile sami sobie tego nie skomplikujemy....
Zatem:
1. Zakwas (woda i mąka żytnia) trzeba nastawić w naczyniu z dostępem powietrza i dokarmiać niewielką porcją mąki i wody raz dziennie
2. trzymać w cieple z tydzień i już
3. chleba na zakwasie się nie ugniata niczym drożdżowego, tylko mieszka mąkę z zakwasem i daje wyrosnąć (ok 3 h) dzikim drożdzom i bakteriom zakwasu, potem gdy już jest wyrośnięte, dodaje się kolejną porcję mąki, ciut wody, oleju i soli i daje znów wyrosnąć (ok 4-6 h) a potem piecze się w wysokiej temperaturze w ok 220 C około 1,5 h
4. I już...
To tak łopatologicznie - jak przebiega najczęściej ten proces. Są w internecie przepisy prostsze i bardziej skomplikowane, ale do tego mniej więcej sprowadza się to, co trzeba wiedzieć i zrobić aby wystartować z tą przygodą :)
Źródło:http://wegefotokuchnia.blox.pl/2012/02/Moj-pierwszy-zakwasowiec-zytni-razowy.html