Wykonanie
Jeśli chcemy zrobić dobry
chleb żytni to będzie nam potrzebny zakwas. Oczywiście, możecie upiec
chleb na drożdżach, ale gwarantuje wam, że nie będzie taki smaczny jak zrobiony na prawdziwym zakwasie :).Poniżej przedstawię wam ogólny zarys robienia zakwasu. W najbliższych dniach postaram się zrobić nowy zakwas i codziennie
będę go fotografował, żebyście mogli zobaczyć jak się zmienia w poszczególnych dniach.Składniki:- zimna
woda przegotowana lub mineralna niegazowana-
mąka żytnia- słoik litrowyPrzygotowanie:Dzień I: Do słoika wsypujemy 5 łyżek
mąki żytniej oraz wlewamy 6 łyżek
wody i mieszamy ze sobą (konsystencja ma być gęsta). Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.Drugiego dnia połowę zakwasu wyrzucamy a resztę zasypujemy ponownie 5 łyżkami
mąki i wlewamy 6 łyżek
wody. Mieszamy i odstawiamy na kolejną dobę.W trzecim, czwartym, piątym i szóstym dniu postępujemy w ten sam sposób.Siódmego dnia zakwas jest już dojrzały i można z niego upiec
chleb.