Wykonanie
Październikowe poranki są rześkie, rześkie aż do przemarzania nosa i kostek u nóg. Wyciągam z szafki
torebki z suszonym
jabłkiem i
imbirem i przygotowuję rozgrzewające napary. To także czas, by rozpocząć zasilanie organizmu sporymi dawkami witaminy C - dla wzmocnienia, dla zdrowia i z myślą o niezakatarzonej jesieni i zimie. Poszukajcie w ogrodach i znajomych rokitnika, który jest wspaniałym źródłem witaminy C, E, prowitaminy A oraz niektórych witamin z grupy B. Jeśli macie dobre źródło
miodu, zróbcie na zimę słoiczek
miodu z rokitnikiem .
Gdy jesień już na dobre się rozsiądzie na ulicach, gdy pogubi wszystkie liście i zachlapie błotem, nie mam z niej radości. Marze co roku, by ktoś mądry zatrzymał w Polsce czas letni i skończyły się zmiany czasu na "zimowy". Och nienawidzę zmiany czasu, a przez to i całego listopada!Jednak, gdy wczesna, wrześniowo-październikowa jesień tańczy w czerwono-złotej sukience, lubię słuchać
polskich piosenek o jesieni. Znacie ten cudny stary kawałek Czerwonych Gitar "Jesień idzie przez park "? Posłuchajcie… a po pracy wybierzcie się na spacer do parku.Rokitnik w Polsce rośnie dziko nad Bałtykiem, a także w Pieninach i jest objęty ochroną gatunkową . Jest to jednak roślina dość często spotykana w ogrodach i parkach ze względu na jej walory ozdobne, często sadzi się też rokitnik jako żywopłot (świetny do cięcia i formowania). Jeśli macie ochotę zebrać kilka szklanek rokitnika na
przetwory, popytajcie znajomych, kto ma rokitnik w ogrodzie .Krzew rokitnika, rosnący czasem nawet na kilka metrów wysoko, ma dość ostre ciernie, zatem zbieranie
owoców nie jest specjalnie przyjemne. Warto zaopatrzyć się w rękawiczki, które ochronią dłonie przed cierniami, ale także silnie barwiącym
sokiem z
owoców, którym zdarza się pękać podczas zbioru.
Owoce są pięknie
pomarańczowe, zawierają maleńkie pesteczki i są bardzo soczyste. Nie są jednak smaczne zjadane na surowo, dopiero po przemarznięciu stają się słodsze, ale w smaku są przede wszystkim kwaśne i dość cierpkie .
Witamina C zawarta w rokitniku jest szczególnie cenna, gdyż nie rozkłada się podczas obróbki cieplnej. Z
owoców rokitnik można robić
dżemy, przeciery i
galaretki (zawiera sporo pektyny), a także maseczki kosmetyczne, które poprawiają wygląd cery i spowalniają jej starzenie się. No ale o dzikich roślinach i kosmetyce więcej znajdziecie u Klaudyny z
Ziołowego Zakątka . Ja zapraszam na kromkę
razowego chleba z
miodem i rokitnikiem .
Miód z rokitnikiem nauczył mnie przygotowywać Łukasz Łuczaj na warsztatach dzikiego gotowania, a więcej o właściwościach tej rośliny dowiecie się z jego książki " Dzika kuchnia ". To niesamowite jak nieprzyjemny w smaku może być świeżo zerwany
owoc rokitnika, czy na przykład 100% sok, który niedawno miałam okazję spróbować, a jak cudo wnie smakuje rokitnik wymieszany z dobrym
miodem.ok 200ml słoik dobrego nieskrystalizowanego
miodu z pasieki(rzepakowy, wielokwiatowy lub inny o łagodnym smaku)4-5 łyżek świeżych
owoców rokitnika
Owoce rokitnika przełóż do miseczki i lekko rozgnieć widelcem. Wymieszaj z
miodem i … gotowe :)
Miód podczas krystalizacji zamknie w sobie
owoce rokitnika i słoik będzie przepięknie wyglądał.
Miód z rokitnikiem należy przechowywać w lodówce. Podawaj na kromce ciemnego
chleba - dla zdrowia i smaku warto zjadać w sezonie jesienno zimowym jedną kromkę dziennie. Na zdrowie!