Wykonanie
Kiedy trafiła w moje ręce książka "Dzika kuchnia" wiedziałam, że
będę musiała wypróbować kilka przepisów. Ostatnio wsiadłam na rower i pojechałam na biologiczne łowy. Zerwałam garść
owoców rokitnika, które zawierają dużą ilość witaminy C, E, niektórych witamin z grupy B i prowitaminę A oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Pamiętajcie, że ten gatunek jest objęty ochroną gatunkową, ale często można spotkać go w nasadzeniach, jako roślina ozdobna.
Miód z rokitnikiem to bogactwo zdrowia."Dzika kuchnia" Ł. Łuczaj
pół słoiczka
miodumała garść
owoców rokitnikaZerwane
owoce przebrać, umyć.Wrzucić
owoce do płynnego
miodu, cześć z
owoców docisnąć by puściły sok.Idealnie sprawdza się jako smarowidło do
chleba.