Wykonanie
            Kapusta z 
grzybami to taka rodzinna tradycja, której w dzieciństwie nie cierpiałam. Bo co to za pomysł, żeby podać bigos bez mięsa? Zupełnie nie rozumiałam idei jedzenia 
kapusty z samymi 
grzybami. Lata mijają, smaki się zmieniają… Dziś już nawet moje w końcu nie takie znów dorosłe dzieci lubią 
kapustę z 
grzybami. Tym bardziej, że muszę jej gotować dość sporo - na Wigilię do podania na gorąco (czasem z łazankami), jako nadzienie do pieczonych pierogów wigilijnych i jeszcze żeby zostało, żeby KONIECZNIE zostało na noworoczny bigos, który zaczyna powstawać już od pierwszego dnia Bożego Narodzenia.

Wigilijna 
kapusta z 
grzybamiKapusta wigilijna pachnie 
zielem angielskim i 
liściem laurowym, dodaję do niej 
prawdziwki, które są tak jasne, że 
giną wymieszane z 
kapustą, ale też trochę podgrzybków, by 
grzyb był wyraźnie widoczny. 
Kapustę doprawiam 
solą, 
pieprzem i obowiązkowo 
cukrem, odrobiną, ale bardzo dobrze wpływa na smak 
kapusty. Nigdy nie 
mogę się nią najeść. Taka 
kapusta z 
grzybami to też obowiązkowe nadzienie do wigilijnych pieczonych pierogów - najlepszych na świecie!300g dobrze ukiszonej 
kapusty (jasnej, bez 
marchewki)2-3 
listki laurowe5 ziaren 
ziela angielskiego1 łyżeczka 
cukrusól i 
pieprz do smakuok 70g 
masła2 spore 
cebuleolej40g 
suszonych prawdziwków20g suszonych podgrzybków
Kapustę dobrze odciśnij, drobno pokrój, przełóż do garnka i zalej 
wodą. Dodaj ok 1 płaskiej łyżeczki 
soli, 
ziele angielskie, 
liść laurowy i połowę 
masła. Gotuj na malutkim ogniu do miękkości. W miarę wyparowywania 
wody, dodawaj wrzątek. W 
sumie kapusta powinna się gotować ok 40 minut.
Grzyby zalej 
wodą, odstaw na 30 minut do namoczenia, a 
potem ugotuj w tej samej wodzie ze szczyptą 
soli. Gdy 
grzyby będą już miękkie, pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do 
kapusty razem z 
wodą z gotowania 
grzybów.
Cebule pokrój w drobniutka kosteczkę i podsmaż na złoto na 
oleju, a następnie osącz z 
oleju i dodaj do 
kapusty razem z ugotowanymi 
grzybami.Gdy już wszystkie składniki razem wymieszasz, dodaj pozostałe 
masło, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku - na pewno trzeba będzie dodać 
pieprzu, a 
sól i 
cukier wyregulować wg własnego smaku.
Kapustę z 
grzybami można przygotować na długo przed Wigilią, doskonale się ją mrozi.
