Wykonanie
Karnawał na całego ! Dzisiaj błyskawicznie się uwinęłam z przepisem. Nie pozwolę żebyście długo czekali na ten przepis. Pączki wychodzą cudownie delikatne, mięciuteńkie i sprężyste. Pierwszy raz robiłam
ciasto drożdżowe nie tylko z udziałem
drożdży, ale także z dodatkiem
proszku do pieczenia. Przepis strasznie dawno temu wycięłam z jakiejś gazety. Nie mam pojęcia jakiej... Baaardzo smacznie wyszło więc baaardzo Wam polecam :)Składniki:400g
tłustego sera twarogowego zmielonego600g
mąki pszennej120g roztopionego
masła150g
cukru25g
drożdży1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany4
jajka3 łyżki
mleka16g
cukru waniliowegoszczypta
soliponadto:
konfitura do nadzieniatłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z
mlekiem i odrobiną
mąki. Odstawić na 10 minut aż ruszą. Wszystkie składniki wyrobić na gładziuteńkie elastyczne ciasto. Nie powinno być ani jednej grudki. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski , przykryć ściereczka i odstawić do podwojenia objętości.Następnie ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość ok 1 cm i wycinać szklanką paczki (powinno wyjść ok. 25 szt). Odstawić do ponownego napuszenia na min. 20 minut.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ok 175 stopni) z obydwu stron (najpierw można smażyć pod przykryciem a następnie zdjąć pokrywkę. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy. Wystudzone nadziewać
konfiturą za pomocą szprycy. Posypać
cukrem pudrem. Smacznego :)