Wykonanie
Święta coraz bliżej.... Myślę że dzisiejsza propozycja doskonale się wpasuje w klimat przedświątecznych wypieków :) Skórka wychodzi słodziuteńka, przepyszna, ale zdecydowanie sukces takiego smaku to dobre ekologiczne
pomarańcze, niewoskowane, naturalne... Wygotowane, chemiczne nakrapiane raczej nie powalą nas smakiem na kolana, więc zadbajcie o to by były naprawdę dobrej jakości :)Przepis znaleziony na blogu Moje wypieki - Polecam Wam bardzo :)Składniki:6 dużych
pomarańczy (ja korzystałam z ekologicznych dostępnych w lokalneprzysmaki.pl)1/4 szkl
wody2 szkl
cukruPomarańcze bardzo dokładnie wyszorować i wyparzyć.Obrać dzieląc skórkę na ćwiartki. Białą grubszą część ściąć i wyrzucić. Skórki pokroić najpierw w paski, a następnie w kosteczkę. Skórkę zalać
wodą i gotować 5-7 minut. Następnie odcedzić. Czynność powtórzyć.Do odcedzonych i podgotowanych skórek wsypać
cukier i 1/4 szkl
wody. Wymieszać. Umieścić na najmniejszym palniku i na najmniejszym ogniu gotować bez przykrycia ok 40 minut. Wystudzić. Odcedzić na sitku nadmiar soku (będzie go mało - ok 2 łyżki) Skórkę przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Przechowywać dosyć długo w lodówce. Smacznego :)WAŻNE:- staramy się nie mieszać skórek podczas gotowania- nie dopuszczamy do utworzenia białej piany - to znak że skórka się scukrzyła. Wówczas do gotowej należy znów dodać
wody i podgrzać.- nie gotujemy skórki zbyt długo i na dużym ogniu gdyż może zgorzknieć
Pomarańcze Novelina EKO - pochodzą z ekologicznej farmy Milana Giovanni z połudnowo- wschodniej części Sycylii. Jest to najpopularniejsza odmiana
pomarańczy o klasycznej pomarańczowej barwie. Do produkcji nie są stosowane środki chemiczne a
owoce nie są woskowane. Zbiera się je ręcznie. Produkt posiada certyfikat Eko.Cudowne
pomarańcze Novelina Eko znajdziecie w sklepieSa tam również obłędne ekologiczne
kiwi (klik), grapefruity (klik) oraz
cytryny (klik).Bardzo Wam polecam :)