ßßß Cookit - przepis na Czerwona kapusta do obiadu

Czerwona kapusta do obiadu

nazwa

Wykonanie

Strasznie dawno jej nie robiłam. Skutecznie do tego zmobilizowała mnie Ewa na Facebooku za co serdecznie jej dziękuję ;)
Tak więc zapraszam Was dzisiaj na czerwoną kapustę wg. przepisu mojej mamy. Chyba najprościej jak się da. Bez zbędnych dodatków - szybko i pysznie. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
ok 500g poszatkowanej czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 łyżka octu 6% lub 10% ewentualnie soku z cytryny
sól, pieprz
Kapustę poszatkować lub posiekać nożem. Ja nie robię tego nigdy robotem ani malakserem gdyż wolę takie większe kawałki. Jeśli są za długie zawsze można je pociąć parę razy nożyczkami w misce ;)
Kapustę wrzucić na gotujący się osolony wrzątek (może być też bulion warzywny lub drobiowy). Ma go być tyle by tylko zakrywał kapustę. Pogotować chwilkę ale nie do miękkości. Kapusta ma być al dente. W tym czasie cebulę obrać i pociąć w drobniuteńką kosteczkę. Wrzucić ją na sitko. Gdy kapusta będzie już gotowa odcedzić ją na tym sitku na którym mamy cebulę (przelewamy ja wrzątkiem). Zostawić chwilkę do odcieknięcia. Przełożyć całość do miski, dodać ocet, odrobinkę soli i pieprzu (Uwaga kapusta inaczej smakuje potem po wystudzeniu) Wystudzić dokładnie. Ewentualnie po wystudzeniu doprawić jeszcze raz. Podawać jako dodatek obiadowy na zimno (tej kapusty nie podgrzewamy).
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/02/czerwona-kapusta-do-obiadu.html