Wykonanie
Strasznie dawno jej nie robiłam. Skutecznie do tego zmobilizowała mnie Ewa na Facebooku za co serdecznie jej dziękuję ;)Tak więc zapraszam Was dzisiaj na
czerwoną kapustę wg. przepisu mojej mamy. Chyba najprościej jak się da. Bez zbędnych dodatków - szybko i pysznie. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:ok 500g poszatkowanej
czerwonej kapusty1 duża
cebula1 łyżka
octu 6% lub 10% ewentualnie
soku z cytrynysól,
pieprzKapustę poszatkować lub posiekać nożem. Ja nie robię tego nigdy robotem ani malakserem gdyż wolę takie większe kawałki. Jeśli są za długie zawsze można je pociąć parę
razy nożyczkami w misce ;)
Kapustę wrzucić na gotujący się osolony wrzątek (może być też
bulion warzywny lub drobiowy). Ma go być tyle by tylko zakrywał
kapustę. Pogotować chwilkę ale nie do miękkości.
Kapusta ma być al dente. W tym czasie
cebulę obrać i pociąć w drobniuteńką kosteczkę. Wrzucić ją na sitko. Gdy
kapusta będzie już gotowa odcedzić ją na tym sitku na którym mamy
cebulę (przelewamy ja wrzątkiem). Zostawić chwilkę do odcieknięcia. Przełożyć całość do miski, dodać
ocet, odrobinkę
soli i
pieprzu (Uwaga
kapusta inaczej smakuje
potem po wystudzeniu) Wystudzić dokładnie. Ewentualnie po wystudzeniu doprawić jeszcze raz. Podawać jako dodatek obiadowy na zimno (tej
kapusty nie podgrzewamy).Smacznego :)