ßßß Cookit - przepis na Młyńskie koło po góralsku czyli karczek, boczek i oscypek na placku ziemniaczanym

Młyńskie koło po góralsku czyli karczek, boczek i oscypek na placku ziemniaczanym

nazwa

Wykonanie

Lubicie góralskie klimaty? Jedzenie proste, swojskie … nie do końca lekkostrawne i niskokaloryczne… Ja uwielbiam :) Nie pozwalam sobie za często na takie fanaberie, ale jak złapią mnie smaki to nie odpuszczę…. Dzisiaj proponuję właśnie coś w tym stylu… Nie jest to dokładnie przepis a jedynie pomysł na przepyszne mega sycące danie.
Powiem Wam szczerze, że nie mam pojęcia skąd taka nazwa… Przepis znalazłam w książce: „Małopolska trasa smakoszy” Podałam w pojedynczo zapiekanych naczyniach, ale równie dobrze można podać całość na dużym talerzu rozkładając każdą z podpieczonych rzeczy osobno… i kto wie czy tak nie będzie wygodniej. Nie przedłużając zatem…. Zapraszam na Młyńskie koło i polecam Wam baaaardzo :)
Składniki:
8 średnich placków ziemniaczanych lub 4 duże
4 plastry karkówki (zamarynowane w ulubionych przyprawach i oliwie)
8 plastrów wędzonego smażonego boczku
8 plastrów oscypka
4 łyżki kwaśnej śmietany
sos czosnkowy
konfitura z żurawiny
Placki ziemniaczane usmażyć i trzymać pod folią aluminiową by nie wystygły.
Karkówkę (uprzednio zamarynowaną) usmażyć na grillu. Plastry boczku usmażyć.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć po dwa placki ziemniaczane, na nich ułożyć boczek a następnie karkówkę i plaster oscypka. Zapiec w piekarniku do momentu aż ser się lekko rozpuści. Następnie wyjmujemy i lekko podważając widelcem układamy na placku ziemniaczanym łyżkę śmietany, na karczku sos czosnkowy a na owczym serzeżurawinę. Całość można jeszcze obsypać tartym serem.
Jeśli danie zdecydujemy się podać na talerzu wówczas rozkładamy dookoła niego: placki ziemniaczane, boczek, karczek i oscypka (jego musimy wcześniej również podsmażyć), układając na każdym odpowiednio: kwaśną śmietanę, sos czosnkowy i żurawinę.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/mynskie-koo-po-goralsku-czyli-karczek.html