Wykonanie
To jedno z tych ciast, które nie powala wyglądem, ale świetnie smakuje. Jest obłędne. Doskonale kruche dwie warstwy ciasta przełożone
bita śmietaną. Karmelowa polewa na wierzchu i chrupiące
migdały dopełniają całości… Ciasto najlepiej kroić następnego dnia, wówczas spód lekko nawilgnie i nie kruszy się tak bardzo… ale co tam… niech się i kruszy… ważne, że jest przepyszne! Przepis dostałam od mojej cioci (za co baaardzo jej dziękuję :)), a pochodzi on z czasopisma „Ciasta”. Polecam Wam baaardzo !!!Składniki na ciasto:2,5 szkl.
mąki pszennej tortowej200g
masła lub
margaryny5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżka
cukru (jak ktoś woli leciutko słodkie
spody)Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.Dobrze natłuszczoną blachę (25x30) i wysypaną
kaszą manną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić
ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni na złoto.Dobrze jeśli blaszka nie ma jednego z
boków wówczas łatwiej się wyjmie upieczone ciasto unikając jego pokruszenia. Podobnie upiec drugą połowę ciasta.Składniki na masę
śmietanową:500 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem (można ewentualnie dodać usztywniacz do
śmietany).Składniki na masę karmelową:1 puszka (510g) masy kajmakowejok. 40 g
płatków migdałowych do posypaniaMasę kajmakową lekko zmiksować.Na pierwsze upieczone ciasto wyłożyć
bitą śmietanę, przykryć ją drugim plackiem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać
płatkami migdałów. (Można też jeden z blatów który będziemy układać na górze pokroić delikatnie na kwadraty - ok.20 szt. Wówczas na warstwie
bitej śmietany układamy pokrojony już wierzch a następnie smarujemy go masą kajmakową i posypujemy
płatkami migdałów. Ułatwi to późniejsze krojenie ciasta na kawałki. )Schłodzić dobrze w lodówce i kroić następnego dnia. Smacznego :)