ßßß Cookit - przepis na Ciasto karmelowe ze śmietaną - krówka

Ciasto karmelowe ze śmietaną - krówka

nazwa

Wykonanie

To jedno z tych ciast, które nie powala wyglądem, ale świetnie smakuje. Jest obłędne. Doskonale kruche dwie warstwy ciasta przełożone bita śmietaną. Karmelowa polewa na wierzchu i chrupiące migdały dopełniają całości… Ciasto najlepiej kroić następnego dnia, wówczas spód lekko nawilgnie i nie kruszy się tak bardzo… ale co tam… niech się i kruszy… ważne, że jest przepyszne! Przepis dostałam od mojej cioci (za co baaardzo jej dziękuję :)), a pochodzi on z czasopisma „Ciasta”. Polecam Wam baaardzo !!!
Składniki na ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
200g masła lub margaryny
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru (jak ktoś woli leciutko słodkie spody)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.
Dobrze natłuszczoną blachę (25x30) i wysypaną kaszą manną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni na złoto.
Dobrze jeśli blaszka nie ma jednego z boków wówczas łatwiej się wyjmie upieczone ciasto unikając jego pokruszenia. Podobnie upiec drugą połowę ciasta.
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem (można ewentualnie dodać usztywniacz do śmietany).
Składniki na masę karmelową:
1 puszka (510g) masy kajmakowej
ok. 40 g płatków migdałowych do posypania
Masę kajmakową lekko zmiksować.
Na pierwsze upieczone ciasto wyłożyć bitą śmietanę, przykryć ją drugim plackiem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. (Można też jeden z blatów który będziemy układać na górze pokroić delikatnie na kwadraty - ok.20 szt. Wówczas na warstwie bitej śmietany układamy pokrojony już wierzch a następnie smarujemy go masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałów. Ułatwi to późniejsze krojenie ciasta na kawałki. )
Schłodzić dobrze w lodówce i kroić następnego dnia. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/ciasto-karmelowe-ze-smietana-krowka.html