Wykonanie
Kolejna pyszna propozycja na wykorzystanie
soczewicy. Znów chętniej sięgam po ciepłe pożywne zupy, które doskonale pasują do coraz bardziej jesiennej aury towarzyszącej nam w ostatnich dniach. Szybko i smacznie. Przepis choć nieco zmodyfikowany, to pochodzi z książki "Thermomix-Tak lubię gotować". Polecam baaardzo :)Składniki:250g
soczewicy1100g
wody lub
wywaru z
boczku120g
cebuli przekrojonej na połówki200g
wędzonego boczku pokrojonego w kostkę120g
marchewki pokrojonej w talarki200g
ziemniaków pokrojonych w kostkę2 łyżeczki rosołowe drobiowe (klik)2
kiełbaski podsmażone pokrojone w talarki
sól,
pieprzwykonanie thermomix:
Cebulę rozdrobnić 3s/obr.5. Dodać
boczek i dusić 3 min/Varoma/obr1. Dodać
marchewkę i rozdrobnić 5s/obr5. Dodać
soczewicę,
kiełbaski,
wodę,
ziemniaki, łyżeczki drobiowe gotować 25 min/100stopni/obr1. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać udekorowane
zieloną cebulką.wykonanie tradycyjne:
Soczewicę gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżeczek drobiowych (klik). (
Soczewica nie wymaga wcześniejszego długiego namaczania.) Ja zamiast
wody użyłam
wywaru na którym wcześniej gotował się
boczek. W połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną w talarki
marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę
ziemniaki.
Kiełbaski pokroić w plasterki lub kosteczkę i podsmażyć.
Boczek pokroić w kosteczkę i również podsmażyć.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoto. Dodać to wszystko do gotującej się
soczewicy. Gdy zmięknie całość doprawić
sola i
pieprzem. Jeśli lubimy można delikatnie zaprawić odrobiną
śmietany. Podawać udekorowane
zieloną cebulką.Smacznego.