Wykonanie
Lubię takie dania jednogarnkowe..a to akurat jest podpatrzone u Paszczaków. Ja zrobiłam z
kiełbaską zamiast
boczku..piekłam w szybkowarze... Cytuję uwagi Paszczaka odnośnie gotowania.1,5 kg
ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości około 1 cm1
marchewka pokrojona w plasterki20 dag lub
kiełbasy2
cebule pokrojonej w piórka1/3 szkl.
wodysól,
pieprzNa dno garnka najlepiej położyć folię aluminiową lub 2 liście
kapusty, żeby nam się garnek nie przypalił. Układać warzywa i
boczek warstwami zaczynając od
ziemniaków, posypując warstwy od czasu do czasu niewielką ilością
soli i
pieprzu, ostatnią warstwę też układamy z
ziemniaków. Na samą górę położyć znów liść albo dwa
kapusty, dodać
wodę.Opcja 1: Jeśli gotujemy w normalnym garnku to najlepiej przykryć folią aluminiową, później przykrywka i dusić na gazie około 1-1,5godzinyOpcja 2: Jeżeli użyjemy szybkowara to nie musimy dawać foli na wierzch i gotujemy około 20- 25 min od wypuszczenia pary przez zawór.Opcja 3: możemy też zrobić duszonki w piekarniku wtedy układamy wszystko analogicznie (już bez foli aluminiowej) w naczyniu żaroodpornym albo gęślarce i zapiekamy pod przykryciem około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni C.Zapraszam do konkursu .