ßßß Cookit - przepis na Duszonki

Duszonki

nazwa

Wykonanie

Lubię takie dania jednogarnkowe..a to akurat jest podpatrzone u Paszczaków. Ja zrobiłam z kiełbaską zamiast boczku..piekłam w szybkowarze... Cytuję uwagi Paszczaka odnośnie gotowania.
1,5 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości około 1 cm
1 marchewka pokrojona w plasterki
20 dag lub kiełbasy
2 cebule pokrojonej w piórka
1/3 szkl.wody
sól, pieprz
Na dno garnka najlepiej położyć folię aluminiową lub 2 liście kapusty, żeby nam się garnek nie przypalił. Układać warzywa i boczek warstwami zaczynając od ziemniaków, posypując warstwy od czasu do czasu niewielką ilością soli i pieprzu, ostatnią warstwę też układamy z ziemniaków. Na samą górę położyć znów liść albo dwa kapusty, dodać wodę.
Opcja 1: Jeśli gotujemy w normalnym garnku to najlepiej przykryć folią aluminiową, później przykrywka i dusić na gazie około 1-1,5godziny
Opcja 2: Jeżeli użyjemy szybkowara to nie musimy dawać foli na wierzch i gotujemy około 20- 25 min od wypuszczenia pary przez zawór.
Opcja 3: możemy też zrobić duszonki w piekarniku wtedy układamy wszystko analogicznie (już bez foli aluminiowej) w naczyniu żaroodpornym albo gęślarce i zapiekamy pod przykryciem około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni C.
Zapraszam do konkursu .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/02/490-duszonki.html