Wykonanie

Nasze ulubione muffinki :) Piękę bardzo wiele różnych ale do tych najchętniej wracamy :) Pysznę mięciuteńkie mocno maślane z cudownym smakiem
białej czekolady i chrupiących
płatków migdałowych. Przepis pochodzi z książki "Le Cordon Bleu: Muffinki" Polecam baaardzo :)Przepis dołączam do akcji "Charytatywnie dla Mai". Marysia Pindral ma 1,5 roczku i jest od urodzenia chora na rdzeniowy zanik
mięśni (SMA I). Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście komu przekazać 1% Waszego podatku apeluję o pomoc...AKCJA 1% PODATKU DLA MARYSI PINDRALPÓŁTORAROCZNEJ DZIEWCZYNKI CHOREJ NA RDZENIOWY ZANIK
MIĘŚNI (SMA I)DANE KRS: 0000037904Cel szczegółowy 1%- 11740 Pindral
Mariastrona Mai na facebooku

Składniki na 12 szt:375g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli125g
cukru pudru200g
białej czekolady (posiekana)2
jajka375 ml
mleka2 łyżeczki drobno startej
skórki z cytryny160g roztopionego
masła45g
płatków migdałowychSuche składniki + posiekaną
białą czekoladę dokładnie wymieszać.
Jajka,
mleko i
skórkę cytrynową dokłanie roztrzepać.
Masło rozpuścić. Połączyć wszystkie składniki i krótko wymieszać łyżką (nie za długo bo ciasto będzie "gumowate") . Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy do wysokości 3/4 i posypać
płatkami migdałów. Piec ok 20-25 min do zezłocenia lub tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić 5 min w formie a następnie wyjąć i studzić na kratce.Smacznego :)
