Wykonanie
Nazwa troszkę może zmylićtych którym pierogi kojarzą się raczej z daniem obiadowym :) Dzisiejsza propozycja choć ma formę i kształt tradycyjnego pieroga, to raczej nim nie jest ;) Pierogi filipińskie robi się z kruchego ciasta wypełnionego słodziutkim
kokosowym farszem. To idealna słodka przekąska lub
ciasteczko - jak kto woli :) Dla miłośników
kokosa - idealna :) Robiłam je już wielokrotnie, a przepis znalazłam w książce H. Szymanderskiej "Naleśniki, pierogi, krokiety" Polecam baaaardzo :)Składniki:2 szkl.
maki pszennej100g
margaryny3 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskładniki na farsz:1 szkl. wiórek
kokosowych1/2 szkl
mleka1/2 szkl.
cukru1 łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżka
margaryny1
żółtko1 roztrzepane
jajko do posmarowaniaWszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić na gładko. Ulepić kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce conajmniej 2 godziny.W rondelku zagotować
mleko z
cukrem. Na gotujące się wrzucić
kokos i chwile pogotować.
Żótko utrzeć dokładnie z
miękką margaryną i
mąka kukurydzianą. Dodać do gotującego się
kokosu i chwilę pogotowac do zgęstnienia. Wystudzić.Ciasto cieńko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka*. Na każdym ułożyć płaską łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej matą do pieczenia i posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w nagrzanym do 250 stopni piekarniku 10-12 min do zezłocenia.Smacznego :)* pierogi mogą
mieć dowolny kształt np mogą być wycinane kółka lub kwadraty. Jeśli się zdarzy, że ciasta Wam troszkę zostanie, doskonale sprawdzają się w środku drobno pokrojone
jabłka posypane
cukrem i
cynamonem).