ßßß Cookit - przepis na Pieczone pierogi filipińskie z kokosowym farszem

Pieczone pierogi filipińskie z kokosowym farszem

nazwa

Wykonanie

Nazwa troszkę może zmylićtych którym pierogi kojarzą się raczej z daniem obiadowym :) Dzisiejsza propozycja choć ma formę i kształt tradycyjnego pieroga, to raczej nim nie jest ;) Pierogi filipińskie robi się z kruchego ciasta wypełnionego słodziutkim kokosowym farszem. To idealna słodka przekąska lub ciasteczko - jak kto woli :) Dla miłośników kokosa - idealna :) Robiłam je już wielokrotnie, a przepis znalazłam w książce H. Szymanderskiej "Naleśniki, pierogi, krokiety" Polecam baaaardzo :)
Składniki:
2 szkl. maki pszennej
100g margaryny
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na farsz:
1 szkl. wiórek kokosowych
1/2 szkl mleka
1/2 szkl. cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka margaryny
1 żółtko
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić na gładko. Ulepić kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce conajmniej 2 godziny.
W rondelku zagotować mleko z cukrem. Na gotujące się wrzucić kokos i chwile pogotować. Żótko utrzeć dokładnie z miękką margaryną i mąka kukurydzianą. Dodać do gotującego się kokosu i chwilę pogotowac do zgęstnienia. Wystudzić.
Ciasto cieńko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka*. Na każdym ułożyć płaską łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej matą do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 250 stopni piekarniku 10-12 min do zezłocenia.
Smacznego :)
* pierogi mogą mieć dowolny kształt np mogą być wycinane kółka lub kwadraty. Jeśli się zdarzy, że ciasta Wam troszkę zostanie, doskonale sprawdzają się w środku drobno pokrojone jabłka posypane cukrem i cynamonem).
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/02/pieczone-pierogi-filipinskie-z.html