Wykonanie
Jakoś nigdy nie mogłam sie przekonać do nazwy "pancakes". Taka.... zmanierowana mi się zawsze wydawała. Dla mnie to racuch normalnie na oko był i tyle ;) Do czasu... do czasu gdy sama zaczęłam je robić. Dziś już wiem, że pancakes to ani naleśnik ani racuch, takie coś pomiędzy... i to "pomiędzy" to właśnie pancakes jest. Moje dzieci je uwielbiają i zawsze im się zmieszczą. Dodatkową frajdą jest dla nich fakt że same mogą sobie je zrobić. Zawsze mam w puszcze przygotowany gotowy mix, do którego należy dodać tylko
jajko,
olej i
mleko. Dla nich to niesamowita frajda tworzenia i "prawdziwe gotowanie". Mix który robię (a pomysł podpatrzyłam u Nigelli), powstał na bazie przepisu z bloga Kuchnia Agaty . Polecam Wam bardzo :)Składniki:6 szkl.
mąki6 łyżek
cukru1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody1
cukier waniliowy (opcjonalnie)Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i wsypać do puszki. Na puszcze nakleić karteczkę z proporcjami przygotowania, a mianowicie: na każdą pełną 1 szkl mixu (200g) należy dodać:1
jajko1/4 szkl
maślanki lub
kefiru1/2 szkl.
mleka1,5 łyżki
olejuSmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obydwu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami (
miodem,
owocami, polewami)Smacznego :)Składniki na porcję bez mixu (do przygotowania na bieżąco od podstaw):2 szkl.
mąki2 łyżki
cukru3 łyżki stopionego
masła2
jajka1 szkl
mleka1/2 szkl
maślanki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soliWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować.Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obydwu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami (
miodem,
owocami, polewami)Smacznego :)