Wykonanie

Idealna i niezastapiona przy dekoracji pierniczków i nie tylko ;) Myślę że może się przydać przed Świętami. Przepis znaleziony na blogu u Dorotus . Polecam baaaaardzo :)Składniki na glazurę
czekoladową:28g
gorzkiej czekolady3 i 1/4 szkl.
cukru pudru2,5 łyżki ciemnego
kakao2 łyżeczki golden
syrupu (może być domowy) lub
miodu1/3 szkl.
wody1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoCzekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Cukier puder przesiać razem z
kakao i dobrze wymieszać. Golden
syrup zagotować razem z
wodą. Wymieszać i wlać do miski z
cukrem. Cały czas mieszając dodać rozpuszczoną
czekoladę i ekstrakt
waniliowy. Skorygować konsystencję kroplami
wody lub
cukru pudru.Pierniczki nabijać na patyczek szaszłykowy i maczać w glazurze. Odstawiać na kratce do zastygnięcia.Składniki na glazurę lukrową:1 szkl.
cukru pudru2-3 łyzki gorącej
wodyCukier bardzo dokładnie rozetrzeć w gorącej wodzie. Można dodawać barwniki lub dodatki typu:
kawa,
sok z cytryny i aromaty.1
białko1 szkl.
cukru pudruNajlepszy przepis na
lukier do precyzyjnej dekoracji. Idealnie biały i gęsty. Można go farbować na dowolne kolory najlepiej barwinkami tymi w paście bądź żelu. Jeśli decydujemy się na barwnik w płynie należy zwiększyć odpowiednio ilość
cukru pudru do właściwej konsystencji.Przesiany
cukier bardzo dokładnie rozetrzeć w
białku. Pierniczki dekorować cienką szprycą lub papierową tutką.Smacznego :)
